06 juuli, 2013

Lapsed ja kook

Traditsiooniliselt on lõunasöögiks ikka supp või praad, no igatahse midagi soolast. Kelle traditsioon see on? Loomulikult võiks siia kirjutada lausa romaani toitumispüramiididest, kõigist erinevatest. Sellest kuidas, mida ja miks peaks koos sööma või mida kindlasti peaks vältima. Uhhh. Aga milleks??
On suvi. Laual on kausid lillkapsa, porgandi, suvikõrvitsa ja kurgiga. Kõrvale tehtud kodune dipikaste. Lapsed põikavad mööda minnes muudkui kööki, et taas midagi maitsvat kaussidest võtta. Puhtad vitamiinid.
Mis me lõunasöögiks teeme?
"Mis te arvate, kui teeks lõunaks hoopiski kooki või torti?", küsisn lastelt.
"Jaaaa, jaaaaaaa" kõlas vastuseks.
Otsustatud.
Valikusse pakkusin:
a) rabarberi-kohupiima purukook,
b) rullbiskviit,
c) küpsisetort.

Konkurentsitult võitis pakkumise küpsisetort. Küsisin, et miks just küpsisetort, aga näiteks mitte rabarberikook.
"Need kõik on head, aga küpsisetort on siiski laste kook, teised on sellised täiskasvanute koogid!!!"
Nii see ju tegelikult ongi. Lapsepõlv ja esimesed katsetused. Suurem osa on käe valgeks saanud küpsisetordiga. No ja suvel saab veel peoga värskeid marju peale ja vahele ja ümber ja kõrvale panna. Jumalik.
Seega, mõeldud - tehtud. Vudinal poodi. Riiulis juba küpsisepakid lehvitasid ja hüüdsid: "mina, mina". Korvis leidsid end nii šokolaadiküpsised, kui ka sidruniküpsised, samuti 4 pakki kohupiima, pakk hapukoort. Külmkapis oli kodust vaarikamoosi ja mustisõstraid, laual korvis küpsed banaanid. Käepärast oli ka lapstööjõud.
Kohupiimad ja hapukoor kaussi, peale vaniljesuhkrut ja tassike tavalist suhkrut. Miksrile labad otsa, juhe seina, nupule vajutus.
5 x 5 küpsist plaadile, peale vaarikamoosi ja järgmine kiht küpsiseid. Nüüd lisandus juba kohupiim ja banaani viilud, järgmisele kihile kohupiim ja mustsõstra marjad. Sedasi neli kihti küpsiseid. Peale veel kohupiima ja et tort oleks eriti pidulik, siis ka šokolaadiglasuuri. Šokolaadiglasuuriks oli varutud tahvel mõrušokolaadi ja 400 ml vahukoort. Need potti ja pliitale, supiluskiaga veel võid ka juurde. Koguaeg segades hakkas šokolaad sulama. Glasuur valmis, veidi jahtumist ning vaba käega sai kook üle valatud. Peale veelkord mustasõstra marju ja veidi küpsisepuru.

Tort paariks tunniks külmikusse tahenema-tõmbama. Kiirelt sai veel kausid puhtamast puhtamaks kraabitud ja lusikad üle lakutud. Võisime minna mere äärde. Temperatuur näitas +28, päike pildus D-vitamiini.

"Kaua see tort peab külmkapis olema? Kas siis, kui ujumast tuleme, siis saame kohe torti süüa?"
Head isu. Isu oli kõigil hea. Klaasiga piima kõrvale.
Mõnele lapsele tundusid mustasõstra marjad hapud ja ta nokkis need koogitükilt maha. Selle peale tuli teiselt poolt lauda imestunud küsimus: "Sa ikka tead, et mustadsõstrad sisaldavad väga palju C-vitamiini?!!! Sa peaksid need siiski ära sööma."

Lapsed on targad ja teadlikud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar