10 mai, 2012

Tükike Indiat

Eile sai tehtud üks tore reis  Ida-Virumaale. Ilm oli lihtsalt super ja taaskord oli tükk sundimist, et tulla tagasi Tallinna. No metsas oli lihtsalt mõnus... sai veidi "tormatud" ja siis edasi Jõhvi. Meil tekis igatahes Jõhvis küsimus, et kas seal algas kevad juba märtsis?????? Küsimus tekkis sel lihtsalt põhjusel, et inimesed kelledega kohtusime olid ikka väga väga pruunid. Meie olime nagu kaunid aadlikud oma valge jume ja roosade põskedega:)

Kaunimaid vaateid avaneb sõites mööda Narva maanteed. Hunnitu vaade kõrgelt pankrannikult merele, kaunid pisikesed majakesed. Mõni majakene oli selline naljakas, kuid selle eest äärmiselt korraliku ja hea ventilatsiooniga. Pikk tee ja juttu jätkub kauemaks. Mõttemõlgutused, mis oleks järgmiseks reisisihtkohaks. Kuna ühtegi reisi ei ole planeeritud, ma vähemalt veel ei tea et oleks, siis sai teemat arendatud kuhu tahaks minna. Ohh, neid kohtasid on palju. Suur soov ja ideeidukene ka peas on võtta aega maha, seljakott selga ja teha India - Nepali tripp. Selline paari kuu pikkune. Põhirõhk Nepalil. Olen viimased aastad muudkui lubanud: "Ma tulen kindlasti... ühel päeval!"

Nüüd lõhnab mu köök kui India. Pajas podiseb daal, mis on indiapärane läätsepada. Sõin seda esimest korda rohelisel mandril, mis on küll pigem ikka punane manner. Enne olin väga pika pilguga vaadanud selliseid hautatud läätse/hernepadasid. Nüüd käin aga paja kohal sissehingamas seda vürtside kooslust. Suu jookseb vett ja kõht koriseb, peab veel kannatama. Tegelikult ma väga ennast kusagile poole liigutada ei saagi, kuna Lord on võtnud minu jala endale padjaks:) Olen siis hiirvaikselt. Kas hiired ikka on väga vaiksed, eriti kui nad otse teed läbi seina rajavad või sahvris biskviidiga maiustavad??? No ma igatahes olen see hiir kes ei ole sahvris ja tunnelit ka hetk ei raja.
Algul hakkasin tegema kanasuppi. Poolkoivad potti keema, maitseks paar tera pipart ning nelki ja paar ahju-paikesekuivatatud tomatit. Soola kanaliha ei vaja, ta on juba ise piisavalt soolakas, seda ütleb minu soolamaitseretseptor. Siis äkki meenus, vohhh, mul on ju pool pakki läätsesid, nii minu kanasupist daal kanaga saigi:) Veidikene spikerdasin ka retsepti, kuid minu versioon on mugandatud. Kaneelikoore asendasin teelusika jahvatatud kaneeliga jne. Lisaks ohtralt küüslauku ja terve kaun punast tšillit. Kahte viimast lihtsalt ei saa vaid näpuotsaga lisada:)
Töökäik:
Hakkisin suure sibula, pisikese tükikese ingverit ning kolm kobedat küüslauguküünt. Valasin tulemuse potti kuumutatud õlile. Segasin ning lasin vaikselt sibulal pruunistuda. Istusin pliidi kõrval silmad vidukil ja nautisin pajast tõusvat aroomi.
Lisasin tükeldatud tomati ja hakitud tšillipipra, kaneeli ja teelusika täie India maitseainet (NB!!! ilma soolata). Peale liiter päris kanapuljongit ning pool pakki läätsesid, nii 250 grammi. 
Umbes 20 minuti parast lisasin ka keedetud kana poolkoivad, keerasin kuumuse 0,5 peale ning jätsin veel sama kauaks vaikselt hauduma.

Mõnusalt tuline kõhutais. Väga hea on kõrvale murda naani.
Meeleolu aitab luua muusika ja soovil ka viiruk:) 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar